De fleste børn har perioder, hvor de pludselig ikke spiser et eller andet. Det skaber bekymring hos mange forældre, for det kompromiterer lidt ønsket om, at vores børn spiser varieret og i det hele taget får nok. Der kommer flere af sådanne perioder hos de fleste børn. Mange forældre oplever for første gang, når barnet er godt 1 år, at deres altspisende barn pludselig virker kræsen.

For nogle er det svært at kapere. Der er flere sider af den problematik, dels er forældre selvsagt bekymrede for barnet og dels bryder nogle sig bare slet ikke om, at andre skal tro, at deres barn er kræsent – “hvad vil de ikke tænke?”.

Hvis det er dig, der har det sådan, så prøv at sige til dig selv, at det er ganske normalt. Jo mindre du gør ud af det des hurtigere går det over. Barnet har opdaget, at det faktisk selv kan vælge lidt til og fra, og det skal da afprøves – Sundt barn! Så længe det ikke bliver til en reel længerevarende sultestrejke, så kan det saktens være en del af en helt normal udvikling. Er det noget som er vedvarende, så er det dog bestemt relevant at kigge på, om problematikken kunne have andre årsager.

Tilbyd mad, som I får i et varieret udbud og gerne hver ting seperat. Mange børn får en periode, hvor de gerne vil kunne se, hvad de putter i munden. Hvis barnet har det sådan, så er det optimalt med en lille skål til hver grøntsag. Det er hensigtsmæssigt, at servere kødsovsen ved siden af spaghettien og ikke oven i. Fars med indbagte grøntsager er måske ikke et hit osv.

Min holdning er at forældre bestemmer hvad der serveres og hvornår, imens børnene bestemmer hvad og hvor meget af det serverede, som de vil sipse. Respektér barnets grænser ved at lade være med at presse det til at spise – Et barn dør ikke af sult af at springe et måltid over, men kan udvikle en aversion imod nogle fødevarer ved at blive tvunget til at spise det. Vi har aldrig serveret andet mad til vores børn end vi selv spiser, og det mener jeg bestemt heller ikke er spor nødvendigt. Tværtimod, så anser jeg måltidet som et vigtigt fællesskab, hvor børnene bl.a. lærer meget af at se deres forældre spise og opføre sig.