Det er ingen hemmelighed, at mange forældre gruer for opstart i dagpleje eller vuggestue og har det svært med gå. Det kan være svært at gå fra sit barn, særligt når barnet ikke er glad. Langt oftest er barnet glad og deltagende få minutter efter aflevering, selvom det græder ved aflevering, men det er svært at hvile i lige i situationen. Som dagplejer har jeg jo i sagens natur kørt nogle børn ind. De første dage i dp går som regel fint, netop fordi barnet ikke har opdaget at det er noget fast – Der er spændende børn, spændende legetøj, dagene er lidt korte osv. Der kommer dog ofte en reaktion, når barnet “opdager alvoren” Den reaktion kan komme med det samme, efter få dage, få uger eller 1 måned, men den kommer som regel.

Det er et MEGET stort plus, når de i den fase klamrer sig til dagplejeren/den voksne. Hvis de er trygge der så har de det jo fint i hendes favn. Det er en periode der kan tage lidt tid. Mange forældrer får dårlig samvittighed overfor de andre børn, særligt hvis barnet er i dagpleje og overfor dagplejeren over at barnet kræver så meget, men prøv at skyde den bekymring væk. Dagplejere har som andre mennesker 2 lår og 2 arme og kræver det mere end det, så har hun en sofa og et gulv, hvor alle kan være, så det skal såmænd nok gå.

Det er en fase, og den er hård. Det gælder om, at gøre fasen så god og kort som muligt for barnet og det sker i dagplejen som der hjemme ved at give tryghed og vise tillid til situationen. Lad være at trække aflevering og hentning ud, bed hellere om en SMS eller ring efter 15-30 minutter for at høre hvordan det går.

Hvis du ønsker at gøre noget for at gøre indkøringen lettere, så kontakt dagplejeren eller institutionen inden opstart og hør til dagens rytme og prøv at få barnet ind i den rytme inden opstart. Det er en overskuelig opgave at passe spise- og sovetider ind, og det hjælper dit barn, at det ikke bliver overtræt eller meget sultent i utide. Jeg anbefaler i det hele taget at sørge for at flest muligt behov hos barnet er stillet, når det afleveres i indkøringsfasen. Det er svært for et sultent og træt barn at rumme, at mor går, så hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at barnet har spist morgenmad hjemmefra i starten.